Koryū (古流) kan worden vertaald als oude school (of traditie). De term wordt meestal gereserveerd voor Japanse krijgskunsten die ouder zijn dan 1868 (dwz vóór de Meiji Restauratie).

In Japan zijn er twee prestigieuze klassieke krijgskunst organisaties: de "Nihon Kobudo Kyokai" en "Nihon Kobudo Shinkokai". De meeste erkende oude scholen zijn lid van tenminste één (soms beide) associaties. Toch hebben een klein aantal Koryū ervoor gekozen om geen lid te worden van één van beide organisaties.

Hontai Yōshin Ryū is lid van de "Nihon Kobudo Kyokai" (behorend tot de Nihon Budokan).

2009 Afbeelding0 

Meer informatie over Koryū kan gevonden worden in het volgende artikel:

Traditional Japanese martial systems

Hontai Yōshin Ryū (本體楊心流) is een traditionele school gesticht in de 17e eeuw door Takagi Oriemon Shigetoshi (高木 右衛 ).. Yōshin  betekent "wilg hart". De metafoor van de wilg werd opgenomen in de naam van de school door de stichter, Takagi Oriemon Shigetoshi.

Takagi

Takagi Oriemon, wiens vader een meester zwaard leraar van de Shiraishi domein was, studeerde verschillende andere krijgskunsten (inclusief Kodachi en Sojutsu) alvorens van zijn eigen systeem te creëren. Hij besloot daarna om zijn systeem te verbeteren tijdens een reis door heel Japan. Er zijn tal van verhalen over heroïsche ontmoetingen die op verschillende locaties in Japan plaatsvond. Zijn kunst werd bekend als Yōshin Ryū "De wilg hart school" van Takagi.

De 2e grootmeester bekwaamde zich in Take (no) uchi Ryū (jujutsu) en de 4e grootmeester was oorspronkelijk een meester van Tendo Ryū (Naginata-jutsu) en de oprichter van Kukishin Ryū (Bōjutsu). Deze invloeden werden vervolgens opgenomen in de school. De huidige grootmeester is Inoue Kyoichi Munenori, 19de generatie Sōke.

Meer informatie over de geschiedenis van de school kan worden gevonden in het volgende artikel:

History of Hontai Yōshin Ryū

De Belgische tak werd opgericht in 1990 door Guy Buyens, bij zijn terugkeer uit Japan, waar hij van de Sohonbu dojo de toestemming had gekregen om Hontai Yōshin Ryū verder te beoefenen en ook te introduceren bij anderen.
De eerste die Guy vervoegde, was Alain Berckmans (die al samen met Guy getraind had in Japan), onmiddellijk gevolgd door Frederic Roncioni, Roger Bissot en Alain Missorten. Enkele jaren later werden zij vervoegd door Sami Mechmech en uiteindelijk werd de school  opengesteld voor andere studenten.

Op 1 januari 2024 heeft Guy Buyens de verantwoordelijkheid voor de Belgische tak overgedragen aan Frederic Roncioni. Guy en Alain blijven deelnemen aan de activiteiten van de tak en ondersteunen Frederic in zijn nieuwe rol.

01 logo
De leden van het eerste uur zijn, sinds het begin van de jaren negentig, continu bezig om de ambitie van de Belgische tak te realiseren. Elk jaar gaan een aantal van onze leden naar Japan om te trainen in de sohonbu dojo.

collage

 

Hontai Yōshin Ryū is een traditionele jujutsu school, die naast ongewapende technieken, ook bekend is om zijn gebruik van het korte zwaard (kodachi) en stokvechten (bojutsu).

banner small

De school is gebaseerd op de principes van jujutsu roppo (zes soorten technieken van jujutsu)::

  1.            Gyaku:          gewrichtsklemmen
  2.            Nage:            worpen
  3.            Ate:               slagen
  4.            Shime:          wurgingen
  5.           Toritsuke:      arresteren van een vijand en touwbinden
  6.            Katsu:           reanimatie

Voor meer informatie:

Guy Buyens schreef een reeks van 3 artikelen over Hontai Yōshin Ryū voor koryu.com. Eerst wordt de school geintroduceerd (Deel 1), daarna is er een gedetaileerde beschrijving van jujutsu (Deel 2), ten slotte gevolgd door een reflectie over de lange en nooit eindigende reis (Deel 3).

Na het afronden van deze 3 artikelen realiseerden we ons dat een extra artikel over "iai-jutsu" ook nuttig zou zijn.

Een gedetaileerde woordenlijst met betrekking tot Hontai Yōshin Ryū is ook beschikbaar. Deze woordenlijst bevat naast de vertaling ook uitleg over de verschillende termen. We hopen dat deze glossary (dictionary)” meer nut heeft dan de doorsnee opsomming van termen die betrekking hebben tot BUDO.

Een vertaling (en uitleg) met de namen van de technieken in de verschillende kata van de school (het officiële curriculum onderwezen door INOUE Kyoichi Munenori, de 19e generatie Soke) bestaat ook, maar dit document is enkel bedoeld voor studenten van Hontai Yōshin Ryū.

Er is ook een officiële video over "Hontai Yoshin Ryū", die deel uitmaakt van een serie getiteld "Nihon No Kobudo" (Kobudo van Japan), geproduceerd door de Nippon Budokan. Deze video (beschikbaar op DVD) kan in de handel worden gekocht.

De lessen worden  georganiseerd om het volledige curriculum van de school te trainen: ongewapende vormen (toshu kata)en wapenvormen (emono kata). De wapens die in de school beoefend worden zijn: Chobo, Hanbo, tachi, kodachi en tanto.

Degenen die geïnteresseerd zijn om langs te komen vragen wij om op voorhand een berichtje achter te laten op:

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Groot-Bijgaarden 

Hontai Yōshin Ryū kan worden beoefend in Groot-Bijgaarden op het volgende adres:

Sporthal TEN GAERDE
Jozef Mertensstraat 27 A
1702 Groot-Bijgaarden

 GOOGLE MAP

Schema: elke dinsdag van 19:00 tot 21:00 uur en elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur.

Liedekerke 

Hontai Yōshin Ryū kan worden beoefend in Liedekerke op het volgende adres:

BOKAAL
Sportlaan 3a
1770 Liedekerke
GOOGLE MAP

Schema: elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur

Meer artikels...

  1. Training (keiko)
  2. Home