Hontai Yōshin Ryū is een traditionele jujutsu school, die naast ongewapende technieken, ook bekend is om zijn gebruik van het korte zwaard (kodachi) en stokvechten (bojutsu).

banner small

De school is gebaseerd op de principes van jujutsu roppo (zes soorten technieken van jujutsu)::

  1.            Gyaku:          gewrichtsklemmen
  2.            Nage:            worpen
  3.            Ate:               slagen
  4.            Shime:          wurgingen
  5.           Toritsuke:      arresteren van een vijand en touwbinden
  6.            Katsu:           reanimatie

Voor meer informatie:

Guy Buyens schreef een reeks van 3 artikelen over Hontai Yōshin Ryū voor koryu.com. Eerst wordt de school geintroduceerd (Deel 1), daarna is er een gedetaileerde beschrijving van jujutsu (Deel 2), ten slotte gevolgd door een reflectie over de lange en nooit eindigende reis (Deel 3).

Na het afronden van deze 3 artikelen realiseerden we ons dat een extra artikel over "iai-jutsu" ook nuttig zou zijn.

Een gedetaileerde woordenlijst met betrekking tot Hontai Yōshin Ryū is ook beschikbaar. Deze woordenlijst bevat naast de vertaling ook uitleg over de verschillende termen. We hopen dat deze glossary (dictionary)” meer nut heeft dan de doorsnee opsomming van termen die betrekking hebben tot BUDO.

Een vertaling (en uitleg) met de namen van de technieken in de verschillende kata van de school (het officiële curriculum onderwezen door INOUE Kyoichi Munenori, de 19e generatie Soke) bestaat ook, maar dit document is enkel bedoeld voor studenten van Hontai Yōshin Ryū.

Er is ook een officiële video over "Hontai Yoshin Ryū", die deel uitmaakt van een serie getiteld "Nihon No Kobudo" (Kobudo van Japan), geproduceerd door de Nippon Budokan. Deze video (beschikbaar op DVD) kan in de handel worden gekocht.